“El món travessa una altra gran crisi amb efectes devastadors per a la salut, les ocupacions i les condicions de vida de milions de persones. Fins al moment s’estima que la pandèmia per la covid-19 ha ocasionat més d’un milió de morts i més de 35 milions de contagis. En termes de llocs de treball, s’ha traduït en un pèrdua de 400 milions de llocs de treball” i, “com en totes les crisis, els efectes s’intensifiquen sobre aquelles persones que estaven en una situació més vulnerable”. Són reflexions que es fan en el Manifest del PSC amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, que es commemora cada 7 d’octubre.
El document considera que la reivindicació, “en el marc d’aquesta pandèmia, cobra avui més significat que mai” i recorda que, des de l’inici, el “govern progressista ha tingut com a prioritat protegir l’ocupació i garantir uns ingressos suficients als treballadors que van veure interrompuda de manera abrupta la seva activitat”. En aquest context, el manifest assenyala que “l’eina dels ERTO” -que s’ha completat amb altres mesures com la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital- ha esdevingut “indispensable per aconseguir aquest objectiu” i celebra “l’acord recentment signat en el marc del diàleg social per prorrogar aquesta figura fins al 31 de gener de 2020”.
Reptes pendents
“Però encara queden molts reptes pendents per avançar” cap al “treball decent: la regulació de les condicions laborals dels treballadors que presten es seu servei en les plataformes digitals; l’enfortiment de la negociació col·lectiva; la lluita contra la bretxa salarial i la reforma d’alguns articles de l’Estatut dels Treballadors claus per lluitar contra la precarietat laboral”. Sense oblidar “l’enfortiment dels serveis públics, absolutament essencials durant la pandèmia”.
Per tot això, des del PSC “cridem a la mobilització en aquesta Jornada Mundial pel Treball Decent i donem suport a la consigna que no hi haurà una recuperació justa si no es garanteixen unes condicions de treball dignes”.