Actualitat

MANIFEST PEL DIA INTERNACIONAL DE L’ORGULL LGTBI+ DE LA JSC

28 juny 2024

orgull jsc
MANIFEST PEL DIA INTERNACIONAL DE L'ORGULL LGTBI+ DE LA JSC

La Joventut Socialista de Catalunya celebrem el Dia de l’Orgull LGTBI+, per la defensa dels drets i la llibertat de totes les persones. Enfront de la voluntat de l’extrema dreta de negar la realitat i fomentar discursos d’odi, la JSC reivindiquem la necessitat de continuar visibilitzant la discriminació que encara avui en dia, les dades ens demostren, pateixen les persones que no segueixen els rols marcats pel patriarcat.

El 28 de juny és un dia per recordar, que fa 55 anys, el 1969, amb els disturbis de Stonewall, es va marcar un moment històric per la lluita del col·lectiu LGTBI+; és un dia per sensibilitzar la societat, però també per celebrar els avenços aconseguits gràcies a la lluita i compromís del col·lectiu i dels moviments socials. Recordar d’on venim, per marcar cap a on anem.

Avenços aconseguits també des de la legislació, de la mà del partit socialista, sent des de sempre, el partit que ha lluitat contra la LGTBI+ fòbia i que ha apostat fermament per mesures que han permès avançar de forma real i efectiva en els drets de les persones.

La visibilització, conscienciació i normalització, ha fet un salt en la nostra societat, però les dades ens demostren que les persones LGTBI+ continuen patint discriminació, violència i marginació en molts àmbits de la seva vida quotidiana. Al llarg dels anys 2020, 2021 i 2022 es van registrar, respectivament, 277, 466 i 459 fets coneguts d’odi per orientació sexual i identitat de gènere. Aquestes dades demostren l’augment de casos durant els darrers anys. Tot i això, només el 20% de les víctimes de LGTBI+ fòbia els últims cinc anys va anar a la policia. Això implica que, un 80% de les persones que pateixen LGTBI+ fòbia, no denuncien els fets, la qual cosa implicaria que les dades registrades podrien ser en realitat molt majors.

Alhora, gairebé el 30% de les persones LGTBI+ de divuit anys en endavant, ha patit en els darrers cinc anys, assetjament. I el 27,5%, discriminació. A més, el 8,6% ha estat víctima d’agressions sexuals o físiques.

Només des de la coeducació, inclusiva, i el foment del respecte, aconseguirem acabar amb els discursos d’odi. És fonamental també, avançar en termes de salut, per garantir el dret a la salut a totes les persones.

La nostra lluita no es limita al nostre territori. Ens solidaritzem amb les persones LGTBI+ de tot el món que encara viuen sota règims repressius i patint violències sistemàtiques. Exigim als governs i a les organitzacions internacionals que treballin per garantir els drets humans de les persones LGTBI+ a tot arreu.

Mobilitzem-nos, sortim el carrer a celebrar la diversitat, a dir ben alt, que reivindiquem una societat igualitària i lliure.