Actualitat

Climate capabilities: realising the green transition – Pelling, L. (Social Europe, 8-7-2024)

19 juliol 2024

A partir d’exemples concrets trets dels seus propis estudis, la politòloga L. Pelling esbossa en aquest article la seva última tesi sobre com abordar la lluita contra el canvi climàtic: la transició ecològica és imprescindible i desitjable, però, si volem que sigui possible, no es pot imposar.

La conclusió de Lisa Pelling, després de moltes hores de treball de camp a les zones més depauperades de la seva Suècia, sobre el futur de la transició ecològica és que el que realment mourà el conjunt de la població a propiciar els canvis imprescindibles en aquesta direcció no és el coneixement i la consciència de la gravetat del problema, sinó el seu convenciment sobre la viabilitat i l’atractiu de les solucions que es proposen. Aquest convenciment serà l’autèntic estímul per a l’acció, per al canvi d’hàbits i de formes de vida de la immensa majoria de les poblacions. Sinó la consciència del que pot venir sense fe en les solucions per abordar-ho porta, més enllà del negacionisme, a la resignació fruit del sentiment d’impotència i sovint a la desesperació o a la por.

Combatre el canvi climàtic ha de ser, doncs, un gran projecte col·lectiu que no es descarregui sobre les espatlles dels individus via mecanismes de mercat o esforços virtuosos personals, sinó que arrossegui l’acció dels individus a partir de grans iniciatives públiques emparades per un relat de futur engrescador sobre l’endemà de la transició ecològica: superar el canvi climàtic és possible i no ens portarà a un món de privacions, sinó a una vida més amable amb els altres i amb la natura.

En definitiva, afirma Pelling, la transició ecològica ni es pot ni s’ha d’obviar, però no es podrà imposar, s’haurà  de cocrear, de coorientar a partir de les prioritats, sobretot en perspectiva local, i de les expectatives de la població.

L’article ens proposa doncs una interessant reflexió de fons sobre el fonament de les polítiques públiques a partir de l’exemple punyent de la transició ecològica.

C.M.J.

Lisa Pelling, nascuda el 1973, és una politòloga sueca formada a la Universitat d’Uppsala i doctora per la Universitat de Viena. Ha estat secretària general de la IUSY (l’organització internacional dels joves socialistes) i assessora política al Ministeri d’Afers Estrangers de Suècia. Actualment és la directora del think tank Arena Idé, ubicat a Stockholm.

Climate capabilities: realising the green transition – Pelling, L. (Social Europe, 8-7-2024)