Actualitat

Clara Quirante, nova Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya

3 setembre 2024

Aquest matí, el consell executiu del Govern de la Generalitat ha nomenat Clara Quirante com a nova Directora General de Joventut. Quirante, que fins ara exercia la coordinació de la política institucional de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), es converteix en la primera militant de la JSC a ocupar aquest càrrec des de l’època d’Olivié Bayón.

Aquest nomenament reforça la presència de la Joventut Socialista de Catalunya en el govern de Salvador Illa, consolidant la seva influència en un moment en què l’organització compta amb el major nombre de regidors/es, senadors/es i diputats/ades a les diferents institucions.

Clara Quirante aporta una àmplia experiència en el camp de les polítiques de joventut. Com a regidora de Joventut a Castelldefels, va liderar projectes clau com la creació del nou espai jove La Masia i va impulsar polítiques innovadores en àmbits com la salut mental i la participació juvenil. A més, com a Consellera Comarcal de Joventut del Baix Llobregat, va treballar per promoure les polítiques de joventut en municipis amb necessitats molt diverses, des de les grans ciutats als pobles més petits de la comarca.

Destaca també la seva trajectòria laboral vinculada a les polítiques de joventut, com a Tècnica Auxiliar de Joventut de l’Ajuntament de Castelldefels, i, per descomptat, la seva vinculació amb el moviment associatiu, fundant l’associació d’estudiants del seu institut, i més tard com a membre de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), on va arribar a ser responsable d’instituts a la direcció nacional, fins a treballar com a tècnica de l’Associació d’Estudiants de L’Hospitalet. Va fundar l’Associació Feminista Les Bruixes, arrel de les protestes del 2014 i, el tren de la llibertat, en defensa del dret a l’avortament.

Ferma defensora de les polítiques de joventut, de la feina dels professionals del sector, i de la importància de l’associacionisme, és essencial que les persones joves tinguin les condicions de vida necessàries per participar activament com a forma de desenvolupament i aprenentatge, tant personal com professional.

La Direcció General de Joventut afronta reptes importants en un moment clau per al jovent del país, entre els quals destaca el desenvolupament del recentment aprovat Pla Nacional de Joventut. L’objectiu és donar resposta a la necessitat dels i les joves per permetre la seva emancipació real, entesa en sentit ampli, i recuperar la confiança de la joventut en les institucions, així com potenciar la seva participació activa.