El projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya ha superat aquest dimecres el debat a la totalitat al Ple del Parlament, amb la particularitat que cap grup polític hi ha presentat esmenes. Aquesta iniciativa, que pretén eliminar el mineral tòxic d’edificis i instal·lacions de manera “eficient i segura”, continuarà ara la seva tramitació parlamentària.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha destacat que l’objectiu principal és garantir que “les futures generacions visquin alliberades d’aquest material tòxic”, i ha subratllat la necessitat de coordinar esforços entre administracions, sector privat i ciutadania per aconseguir-ho. Així mateix, el projecte preveu la creació d’un cens català per registrar l’amiant i sancions de fins a 100.000 euros per a aquells propietaris que incompleixin les ordres de retirada.
En aquest context, Badia del Vallès s’ha posicionat com a pionera, ja que començarà els treballs de retirada d’amiant aquest any 2025, convertint-se en la primera ciutat d’Europa sense rastre d’amiant a la superfície. El projecte, amb un pressupost de 4,5 milions d’euros, preveu retirar aquest material tòxic de les teulades dels edificis i qualsevol element que en pugui contenir.
L’alcalde de Badia del Vallès, Josep Martínez, ha manifestat: “Avui he assistit al ple del Parlament de Catalunya on s’ha tramitat el projecte de llei d’erradicació de l’amiant a Catalunya. El govern de la Generalitat de Catalunya aposta per garantir una millor qualitat de vida a les futures generacions i amb aquesta iniciativa enfortirem la coordinació entre administracions. Som pioners en una actuació d’aquesta magnitud i Badia del Vallès serà la primera ciutat d’Europa lliure d’amiant.”