Actualitat

“Davant els aranzels, Catalunya ha de liderar”

16 abril 2025

Manel Ezquerra Tomas
Article d'opinió de Manel Ezquerra, Diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya

A la darrera sessió plenària al Parlament del Catalunya vaig interpel·lar al Conseller Ordeig sobre una qüestió que preocupa, i molt, al nostre país: l’impacte dels nous aranzels comercials sobre les exportacions agroalimentàries catalanes. No parlem d’una qüestió teòrica o llunyana: parlem d’una amenaça directa a un sector que representa gairebé el 20% del PIB de Catalunya i exporta a més de 190 països, amb productes tan rellevants com el vi, el cava, l’oli d’oliva, la carn porcina o els aliments fine food.

L’aprovació d’aranzels del 20% (ara amb una moratòria del 10% durant noranta dies) per part de l’administració nord-americana és una irresponsabilitat que pot tenir conseqüències greus: es calcula que poden suposar un sobre cost de més de 100 milions d’euros, i una pèrdua d’un 15% en el valor total de les exportacions agroalimentàries a aquell mercat. Estem parlant de més de 4.300 milions d’euros d’exportacions afectades, i de milers d’empreses que veuen compromesa la seva viabilitat, especialment les petites i mitjanes que ja operen amb marges molt ajustats.

La resposta del Govern, recollida en el Pla Responem, ha estat positiva. Celebrem la mobilització de 1.500 milions d’euros —entre ajuts, crèdits i promoció— i el paper actiu de PRODECA per enfortir la presència internacional i protegir el posicionament prèmium dels nostres productes. Una resposta estratègica i sostinguda, anticipant-se al que pugui arribar, perquè no ens trobem només davant d’un contratemps puntual, sinó davant d’un nou escenari global: un món més volàtil, més proteccionista i menys previsible.

Aquest nou context exigeix unitat política, coordinació amb Europa i l’Estat, i sobretot escoltar el sector. És fonamental reforçar l’autonomia estratègica del país, diversificar mercats —obrint més portes a Àsia, Amèrica Llatina o Orient Mitjà—, i blindar el nostre model agroalimentari, que es fonamenta en la qualitat, la sostenibilitat i la identitat pròpia.

També cal defensar la sobirania alimentària amb accions concretes: impuls i conscienciació de tota la ciutadania en consumir productes de proximitat, suport als petits i mitjans productors que són els que estructuren el teixit comercial i de serveis als nostres municipis, i protecció davant d’importacions que no compleixen els mateixos estàndards que exigim als nostres pagesos i ramaders.

El sector agroalimentari català ha demostrat al llarg de la seva història una resiliència admirable. Davant dels reptes més difícils, ha sabut reinventar-se, innovar i liderar. En el cas que ens ocupa, l’actual Govern ha estat a l’altura sent la primera comunitat autònoma en abordar el problema amb lideratge, visió a llarg termini i una voluntat clara de convertir aquesta crisi en una oportunitat per reforçar-nos.

Catalunya no pot permetre’s perdre terreny en un dels seus sectors estratègics. Per això insistim, aplaudim l’anticipació i la rapidesa en establir el “Pla Responem”; anticipar-se és vital en aquesta guerra comercial que cal afrontar i actuar amb intel·ligència col·lectiva i cal fer-ho amb unitat!