El primer secretari del PSC i cap de l’Oposició, Salvador Illa, ha posat en valor “l’ofici polític” dels partits nacionalistes bascos, “que ha permès passar pàgina de situacions mai desitjades i de moments foscos”. “Quin contrast l’ofici polític que veiem al País Basc amb el que veiem en alguns àmbits de la política catalana! Tant a Catalunya com al País Basc hi ha competència política, però al País Basc entenen que cal un marc d’estabilitat a Espanya, una Espanya plural i diversa”.
“Demano als partits independentistes que aprenguin l’ofici polític dels partits nacionalistes bascos”, que “saben expressar els seus projectes polítics amb claredat i educació, entenent que hi ha moments de necessària discreció”, ha dit Salvador Illa en la conferència-col·loqui ‘Catalunya, Espanya, Europa’, organitzada pel diari El Correo al Palau Euskalduna de Bilbao, en el marc del cicle de trobades ‘Objetivo Actualidad’.
L’ofici polític -ha precisat Salvador Illa– es basa en “escoltar la societat quan parla votant”, recordant que el 23J la ciutadania va parlar molt clarament i amb especial contundència a Catalunya i el País Basc: a Catalunya, només 8 de 48 diputats han estat per PP i VOX; al País Basc, només 2 de 18 diputats han estat pel PP – i cap per a VOX-.
A més a més, l’ofici polític també permet a les formacions polítiques articular els seus projectes “distingint els diferents moments i no barrejant-los” i “fent més que no pas parlar”, “treballar més que no pas pronunciar-se” i “reunir-se més que no pas posar-se davant els focus i les càmeres”.
Salvador Illa ha subratllat que el darrer cicle electoral ha traslladat unes conclusions clares: s’han reforçat la pluralitat, la política útil, els partits polítics i la cultura dels acords i els pactes, i s’ha refermat que cal tenir projectes polítics sòlids amb objectius que no s’improvisen i que cal treballar “tocant de peus a terra” i seguint el principi de realitat.
Les polítiques de Pedro Sánchez
Amb relació a les polítiques de Pedro Sánchez sobre Catalunya, Salvador Illa ha destacat que “li han anat molt bé a la societat catalana, al clima de les institucions, a la convivència de la ciutadania i al funcionament de l’economia”. Per això, “val la pena explorar la manera de seguir desenvolupant aquestes polítiques”: “És gairebé una obligació, per no dir, un mandat de les urnes”.
Ara bé, “també és una obligació ser clars dient per on no hi ha camí possible, que és pretendre aprofundir en la divisió i la ruptura”, un camí “que la societat catalana va rebutjar contundentment a les urnes”.