“Esgotarem totes les vies parlamentàries per aconseguir allò que és just pel territori. Ho fem en una Proposició de llei perquè és d’obligat compliment.No ens podem conformar amb el 20% de l’impost que surt de l’impacte ambiental que patim nosaltres, aquests diners són tan nostres com dels altres, per això reclamem el 50%”. Així de contundent ha estatJoaquim Palladella diputat al Parlament de Catalunya
El partit dels Socialistes de Catalunya en la Proposició de llei de modificació de l’impost mediambiental a les nuclears, que ha presentat al Parlament de Catalunya, insisteix a augmentar el percentatge actual, per considerar que la quantia resultant és més justa i coherent amb els objectius que pretén assolir, de manera que permeti rellançar i equilibrar aquests territoris que sempre han estat solidaris en la creació de riquesa per al conjunt del país.
Per la seva banda Manel de la Vega ha posat èmfasi en que aquesta és una fita històrica pel territori si s’aconsegueix aprovar la modificació de la llei “ Estem davant de recuperar l’impuls de l’activitat econòmica per augmentar el benestar de tota una generació de les Terres de l’Ebre. Tenim una decisió important en la qual solament hi ha una opció possible i aquesta és votar si, i per tant, fer una crida a la resta de forces polítiques perquè si sumen”.
En la mateixa llei el PSC demana que l´àmbit territorial d’aplicació d’aquest fons es correspongui amb els Municipis que es troben en un cercle no superior a 30 km de radi, concèntric a les centrals nuclears i que es correspon amb els municipis que es troben dins les zones de planificació I i II del Pla d’Emergència Nuclear Exterior de les Centrals Nuclears d’Ascó i Vandellòs (PENTA).
“El territori som els qui hem d’incidir, conjuntament en un òrgan de govern, en la determinació de prioritats d’actuació del fons, de les entitats locals, especialment els Ajuntaments, així també com d´altres entitats locals de caràcter supramunicipal de les zones afectades i de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives”. Continua dient Paladella.
Les línies d’actuació prioritàries, objecte de ser finançades pel fons, són: projectes de reindustrialització, transició energètica, àmbit agroalimentari (inclòs agrícola), turisme, noves tecnologies i sector públic.
“L’actitud d’ERC no és la pròpia d’uns governants que han de vetllar pels interessos dels ciutadans de tota Catalunya. No podem permetre deixar de rebre 36 milions
d’euros anuals quan la inversió a Terres de l’Ebre, sostinguda en el temps, és de les més baixes de tot Catalunya. Pressupost darrere de pressupost som els eterns oblidats, un desequilibri constant que ara podem revertir”. Acaba dient Paladella