Actualitat

Ferran Pedret: “Registrem una proposta per tal d’impulsar la primera Llei de la gent gran de Catalunya”

1 abril 2025

El grup Socialistes i Units per Avançar ha registrat una Proposició de llei de gent gran de Catalunya per tal d’impulsar ja en aquesta legislatura l’aprovació de la primera llei en aquest àmbit. Així ho ha anunciat el president del grup parlamentari, Ferran Pedret, que considera que és “necessari” impulsar-la, ja que “a Catalunya viuen ara mateix més d’un milió i mig de persones majors de 65 anys”. Una xifra que suposa el 19,3% de la població. “És una llei que està pensada tant per gent gran que viu en plena autonomia com pels qui la viuen amb la necessitat d’algun tipus de suport, amb algun grau de dependència o amb alguna discapacitat”, ha manifestat.

La iniciativa “contempla de manera molt transversal tots els aspectes de la vida social de cada individu, des del lleure, la cultura, salut, educació, drets LGTBI, etcètera“, tal com ha detallat la diputada Mònica Rios.

Segons la portaveu a la comissió de Drets Socials, la norma es basa en dos elements: la lluita contra l’edatisme i l’aposta per la igualtat de gènere. En aquest sentit, planteja mesures com garantir l’atenció sanitària adequada a les dones, independentment de la seva edat; mecanismes de prevenció, detecció i abordatge en els casos de maltractament de les persones grans; mesures per lluitar contra la soledat no volguda; l’increment automàtic de les pensions no contributives; i propostes sobre el model residencial, entre altres.

D’altra banda, Pedret ha anunciat que la comissió d’estudi sobre els discursos d’odi ja és una realitat, després d’haver registrat una proposta de resolució en aquest sentit amb els grups d’Esquerra Republicana, Junts, Comuns i la CUP. Es tracta d’una iniciativa molt necessària davant “l’ascens de determinades formacions populistes i d’extrema dreta arreu del món i en particular a Europa”, que ha tingut també la seva traducció amb la irrupció de diversos d’aquests grups en seu parlamentària.

“En el cas de Catalunya tenim ja dos grups parlamentaris d’extrema dreta i això ha portat que hi hagi debats importants al voltant de com gestionar la presència de discursos d’odi en seu parlamentària”, ha expressat en roda de premsa aquest dimarts.

La comissió abordarà els treballs per “impulsar un pacte nacional contra els discursos d’odi i establirà eines i mecanismes per combatre’ls”. Recollirà informació quantitativa i qualitativa sobre la manifestació d’aquests fenòmens i provarà d’identificar les polítiques i els mecanismes més efectius de resposta social i política també des de l’àmbit parlamentari. “L’objectiu és conèixer els àmbits on s’originen aquests discursos, els canals pels quals s’emeten i es transmeten i les persones i col·lectius cap als quals van dirigits”, ha explicat. I es comptarà amb persones expertes i col·lectius que “ens poden aportar els seus punts de vista”.

“Estem segurs i segures que entre tots i totes podrem treballar per aconseguir que també el Parlament sigui un entorn plenament lliure, igualitari, respectuós, amb tots els col·lectius i totes les persones que formen la nostra societat”, ha conclòs.