Actualitat

Harry Belafonte, un talentós activista socialdemòcrata (obituaris, cançons i articles diversos)

26 juliol 2023

Nascut a Harlem (Nova York) dos anys abans de la Gran Depressió, les arrels caribenyes de Harry Belafonte varen treure el cap a la cançó d’èxit mundial a partir de l’adaptació d’una saloma dels treballadors portuaris jamaicans: “Day-O” (The Banana Boat Song).

En Harry ens va deixar el passat 25 d’abril. A 96 anys. El seu llegat és un reflex del seu enorme talent, guanyador dels premis Emmy, Grammy, Oscar i Tony (EGOT), i del seu permanent compromís polític i social.

No és casual que fos una cançó nascuda de les veus dels treballadors la que fes popular la veu de Belafonte arreu del món. Es pot dir que l’èxit de la seva carrera musical camina paral·lel amb el seu compromís polític. Un compromís que el va portar a alinear-se, des del principi, amb el Partit Demòcrata dels EUA. Un compromís que va fer públic i palès en els difícils anys 50 i 60, quan la lluita pels drets civils els hi va costar la vida a tants ciutadans afroamericans, inclosos els notables Rd. Martin Luther King i Malcolm X. Un compromís que el feia reivindicar tant el paper de la Brigada Lincoln, a la Guerra Civil Espanyola, com honorant a Ethel i Julius Rosenberg, executats per “espionatge” als EUA.

Si bé sempre va donar suport electoral al Partit Demòcrata, des de la seva aparició en un anunci de la campanya de John Fitzgerald Kennedy fins a la participació, al costat de Bernie Sanders, en les primàries del 2016, això no li va impedir ser crític amb l’administració Obama, declarant públicament que el president Barack Obama estava massa pendent de les enquestes i massa poc pendent d’ajudar els més humils.

La seva permanent confrontació amb els republicans i conservadors dels EUA no va impedir que la seva enorme popularitat creixés, tant a la televisió, com al cinema, com, sobretot a la música popular.

És en aquest darrer espai artístic on va concretar més el seu compromís cívic i social. Tant en la selecció de temes i lletres com en l’ús que va fer de la seva notorietat, com artista reconegut, al servei d’una extensa llista de causes humanitàries (lluita contra la SIDA), civils (es va negar a actuar als estats surenys dels EUA fins que no es va implantar l’Acta dels Drets Civils) i polítiques, com les ja esmentades abans.

Res d’això ens impedeix recordar-lo a través de les seves cançons i dels escrits publicats abans i després de la seva mort. Una mort que va ser notícia a tot el món. La notícia d’un home, Harry Belafonte, que va posar el seu talent, la seva notorietat i els seus diners al servei de la llibertat, la igualtat i la justícia social.

C.V.M.

Enllaços

Belafonte’s balancing act (The New Yorker, 1996)

Harry Belafonte and the social power of song (The New Yorker, 2017)

Obituaris

Obituari revista digital Gothamist

Obituari The New York Times

Obituari The Guardian

Obituari revista Vanity Fair

Cançons

Day-O

Jump in the line