Actualitat

Sand, notre contemporaine – Kerlouégan, F. i Jablonka, I. (La Vie des Idées, 29/8/23)

3 desembre 2023

Amb motiu de la recent publicació de l’edició crítica de la novel·la Mauprat, escrita el 1837 per George Sand, el responsable de l’edició, François Kerlouégan, i l’historiador i escriptor Ivan Jablonka dialoguen sobre la més política de les novel·les de primera gran escriptora francesa.

Amb motiu de la recent publicació de l’edició crítica de la novel·la Mauprat, escrita el 1837 per George Sand, el responsable de l’edició, François Kerlouégan, i l’historiador i escriptor Ivan Jablonka dialoguen sobre la més política de les novel·les de primera gran escriptora francesa. 

La conversa entre Kerlouégan i Jablonka reivindica la plena vigència de l’obra de George Sand (que en realitat era el pseudònim de l’escriptora Amandine Aurore Lucile Dupin), escrita durant la primera meitat del segle dinou, tant des del punt de vista literari com, sobretot, polític. George Sand no només és una gran escriptora sinó que va aconseguir tenir un enorme èxit ja a la seva època i a més des d’un explícit  compromís social i polític. Mauprat és segurament la seva novel·la més representativa en aquest sentit.

La novel·la, barreja innovadora i reeixida de diferents gèneres literaris, narra la transformació vital i moral d’un home, Bernard de Mauprat, que passa de viure en un estat d’embrutiment quasi total a esdevenir una persona culta i entregada, de la mà de l’educació que li forneix la seva tia i futura esposa, amb l’ajuda d’un preceptor eremita. Una educació moderna i progressista, especialment curosa dels drets de les dones, i un preceptor que Kerlougéan considera que és la transposició literària del filòsof i polític socialista Pierre Leroux, amic i referent polític de l’autora.

Situada al cor de França a l’època de la Revolució de 1789, la novel·la vol significar doncs el pas de l’antic règim a la modernitat il·lustrada i l’esperança de tots els canvis que aquesta pot portar (canvis que, en bona part, han arribat, però molt més lentament del que l’autora hauria volgut), simbolitzats en la inversió de valors que suposa la història de l’educació absolutament reeixida d’un home per una dona i que els fa feliços a tots dos.

Com ens recomanen Kerlouégan i Jablonka, val molt la pena redescobrir George Sand llegint la seva Mauprat. Hi trobareu una gran escriptora i una gran socialista.

C.M.J.

François Kerlouégan és professor de Literatura Francesa del segle XIX a la Université Lyon 2 i està especialitzat en l’obra de George Sand.

Ivan Jablonka és professor d’Història Contemporània a la Université Sorbonne Paris Nord. És també un reconegut escriptor de novel·les, majoritàriament autobiogràfiques, i de llibres d’història, especialment sobre la joventut i sobre la vida quotidiana. Actualment dirigeix la col·lecció de l’editorial Seuil “La République des Idées” i és coeditor de la revista digital La Vie des Idées.

Sand, notre contemporaine – F. Kerlouégan i I. Jablonka (La Vie des Idées, 29/8/23)