Actualitat

Un nuovo approcio alla storia dell’UE – Mazzonis M. i Patel K.K. (Il Mulino, 21-10-24)

2 desembre 2024

El periodista italià Martino Mazzonis entrevista l’historiador alemany de la UE, Kiran Klaus Patel. Patel proposa des de fa anys una mirada històrica centrada en l’impacte sobre la vida de les persones del recorregut ja llarg i canviant d’aquesta nostra institució supranacional.

El nucli d’aquesta interessant entrevista sobre el passat i el present de la Unió Europea és la tesi de K.K. Patel sobre les claus que han permès a la UE néixer, créixer i consolidar-se completament com la institució supranacional de referència a Europa, molt per sobre d’altres projectes encara vigents com el Consell d’Europa o l’OSCE. Per a Patel, aquestes claus són tres: el seu ADN econòmic, la seva facilitat per crear dret europeu comú i la seva capacitat de generar des del principi superàvits propis distribuïbles entre els seus membres.

Un altre aspecte rellevant de l’entrevista és el que gira al voltant de l’afirmació de Patel que el debat principal que afronta avui la UE, per les seves repercussions de tot ordre, és el de la   solidaritat interna (afrontar finalment el desenvolupament de polítiques redistributives directes en tots els àmbits més enllà de la PAC) i externa (polítiques de defensa i d’immigració, principalment). Dit en altres termes, quedaran les polítiques solidàries de resposta a la pandèmia de la covid-19 com una excepció o hauran estat l’inici d’una nova fase d’integració de la Unió?

Com podreu veure, aquesta breu, però suggeridora, entrevista ens situa en el seu context històric els reptes progressistes actuals que la UE no hauria de deixar d’abordar, malgrat que l’equilibri intern de forces hagi basculat últimament cap a la dreta.

C.M.J.

Kiran Klaus Patel és un reconegut historiador alemany nascut el 1971. Format a les universitats de Freiburg i Humboldt de Berlín. Avui, després de fer carrera a diferents universitats europees, és catedràtic d’història moderna, especialitzat en història d’Europa, a la prestigiosa Universitat Ludwig-Maximilian de Múnic. La seva activitat acadèmica també l’ha portat a esdevenir fellow de la Royal Historical Society del Regne Unit. D’entre els seus nombrosos llibres destacats, podem assenyalar el dos que han obtingut millors crítiques: New Deal – a global history i Project Europe – a history. K. K. Patel és membre del consell consultiu internacional de la Fundació Willy Brandt.

Un nuovo approcio alla storia dell’UE – Mazzonis M. i Patel K.K. (Il Mulino, 21-10-24)