En la crisi sanitària que estem vivint es posa en relleu el paper de la ciència com a solució a un problema global que només es pot resoldre amb el coneixement científic. El coneixement, la ciència, la recerca i la innovació prenen un paper clau en la solució de la pandèmia però també en la resta de reptes globals que tenim al davant com el canvi climàtic, la seguretat, l’alimentació o la mobilitat i, per tant, la ciència i la innovació esdevenen cabdals, si no ho eren ja, per al futur de la humanitat.
Universitat i recerca
- Per tal de generar coneixement de qualitat necessitem un sistema d’educació superior excel·lent, capaç de formar, captar talent, i de generar-lo. Una universitat pública de qualitat que sigui garantia de futur. No ens podem permetre mantenir la baixa inversió en el nostre coneixement.
- Aprovarem un Pla de suport per augmentar el finançament i les inversions a les universitats públiques catalanes, revertint les retallades i recuperant la capacitat en tots els àmbits propis de la universitat, acostant-nos als estàndards europeus (2021-2024 1.500 M€).
- Augmentarem els recursos de les beques per garantir que cap estudiant deixi els estudis universitaris per motius econòmics derivats de la crisi actual.
- Dotarem de més recursos les polítiques de recerca per tal d’arribar al 2,3 % del PIB en inversió pública, potenciant sobretot la valorització del coneixement per generar riquesa i llocs de treball i combatre les desigualtats.
- Aprovarem una Llei de la ciència que permeti generar un marc jurídic estable i compacte, i una gestió àgil i flexible per potenciar la recerca i la innovació.
Innovació
La innovació és l’element central per al creixement de les organitzacions i empreses. Necessitem un sistema d’innovació ambiciós i potent per tal de convertir en solucions part de la recerca que es genera a les universitats i als centres de recerca. Una política que cobreixi tota la cadena de valor, des de la recerca a la innovació, i orientada a la utilitat d’allò que s’investiga per tal que esdevingui la part principal de la solució en l’aposta industrial.
- Dissenyarem un sistema d’innovació potent i ambiciós dotant-lo de l’estratègia, els recursos necessaris, els instruments i els mecanismes per generar innovació des de les universitats i centres de recerca, però també impulsant-lo des del sector empresarial amb l’objectiu de generar avantatges competitius.
- Establirem mecanismes i orientarem recursos que permetin fomentar l’R+D+i empresarial en sectors estratègics, que hauran de facilitar la competitivitat empresarial multiplicant els esforços.
- Aconseguirem que els centres tecnològics esdevinguin un veritable accelerador d’innovació en el nostre teixit econòmic conformat majoritàriament per petites i mitjanes empreses. És imprescindible la col·laboració de la universitat amb els centres tecnològics per accelerar aquests processos d’innovació empresarial.
Política industrial i desenvolupament territorial
Hem de recuperar el pes de la indústria i reforçar el nostre accés a productes bàsics. Per això, necessitem una indústria interdependent, connectada a les cadenes globals de producció, però resilient i adaptable a les diferents conjuntures i necessitats. Cal prioritzar i ser ambiciosos si volem crear llocs de treball de qualitat i estables en el nostre teixit econòmic.
- Aprovarem un Pla de xoc i ajuts als sectors més afectats per la crisi provocada per la covid-19, com ara la restauració, el comerç, l’oci nocturn i el turisme.
- Reformularem i incrementarem els recursos del Pacte per a la Indústria, des del diàleg social, per afrontar la nova situació, garantint una economia més competitiva basada en el coneixement i generadora de llocs de treball estable i de qualitat.
- Aprovarem una Llei de modernització i impuls dels Parcs d’Activitat Econòmica i de polígons industrials, amb l’objectiu de dur a terme un desenvolupament econòmic sostenible i de millorar la competitivitat amb infraestructures físiques i intel·ligents, i generant nous serveis per a les empreses instal·lades i per atraure noves inversions.
- Enfortirem AVANÇSA com un instrument d’inversió pública, que permeti la col·laboració amb el sector privat allà on hi ha una oportunitat amb l’objectiu de fomentar el creixement i la consolidació de les empreses que aportin valor afegit en el territori, i generin llocs de treball de qualitat.
- Aprovarem un pla amb finançament de 500 M€ (2020-23) per al sector de l’automoció a Catalunya.
Actualitat
12 juliol 2023
“No es juga amb la cultura ni amb les llengües oficials. Vivim en un món obert”
13 maig 2023
Programa Marc del PSC per a les Eleccions Municipals 2023
6 febrer 2023
“Les infraestructures com la Ronda Nord són clau per generar prosperitat i tenir recursos per protegir la ciutadania”
4 febrer 2023
“A Catalunya convé mantenir les tradicions i tenir capacitat d’innovar per posar el país en marxa”
21 juny 2022
Salvador Illa demana al Govern que se centri i doni suport a la recerca i la innovació
17 juny 2022
“Demanem al Govern de Catalunya una actitud constructiva en matèria d’infraestructures”
Acords del Govern Alternatiu de Catalunya
11 novembre 2022
Informe de recomanacions pel foment de la competència en les telecomunicacions
11 novembre 2022
Pla de suport per al finançament i les inversions de les universitats catalanes
27 setembre 2022
Document de bases per a una nova llei del patrimoni cultural de Catalunya.
22 juliol 2022
Estratègia industrial Catalunya 2022-2025
4 juliol 2022
Agenda Digital de Catalunya 2025
5 abril 2022
Proposició de llei per la creació de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural